Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü/düğürcük bulgur , Midyat bulgur ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir.
Bulgur rengini buğdaydan alır. Bulgur sadece su ve buğdaydan oluşur ve rengi tamamen doğaldır. Sarı bulgur; Anadolu’nun sert durum buğdayından oluşur. Bu yüzden rengi sarıdır. Ama bu rengi sağlamak içinde günümüzde dikkat edilmesi ve tüketicileri çok dikkat etmesi gereken konulardan biride “boyadır”.Hile amaçlı göze daha iyi hitap etmek için bulgura sentetik boya kullanılmaktadır. Tüketicilerin bulgur alırken güvenilir yerden almalarını tavsiye ederiz. Öte yandan esmer bulgur, esmer bezostiye buğdaydan oluşur. Bu yüzdende rengi esmerdir. Kısacası renk farkı hammaddeden kaynaklanmaktadır. Renkleri farklı olan bu ürünlerin lezzetleri de farklıdır.
Kırık Buğday (Kabuğu çıkarılmış kırılmış aşurelik buğday)
Halk arasında Yarma Buğday olarak bilinmektedir. Sert durum buğdayının temizlenip kırım valsında rast gele kırılması ile elde edilen üründür. Bu ürün bulgur gibi pişirme işleminden geçirilmez. Bulgurdan ayıran temel fark budur. Ülkemizde tarhana çorbası yapımında kullanılmaktadır.
Aşurelik Bulgur
Sert durum, çakmak ve beyaz buğdaydan yapılmaktadır. Genel olarak güneydoğu Anadolu ile iç Anadolu bölgesinden alınan sert buğdaylar ile işlenen aşurelik buğday, tüketicinin tercihidir. Aşurelik Buğday yabancı madde, yabancı ot tohumları, taş, toprak, kavuz, sap, saman içermemelidir. Rutubet oranı, aşurelik buğday içinde önemlidir. Rutubet oranı %14´ten fazla olmamalıdır. Yumuşak ya da sert oluşuna bakılmadan, özellikleri incelenmeden alınan buğdaylarla yapılan aşurelikten sonuç alınmaz. Bu tür buğdaylar, sert durum buğdaylarından ucuzdur. Fiyatı etkileyen en önemli sebeplerden biri aşurelik buğdayın içerisindeki içi boş tanelerin, kırılmış tanelerin, arpa ve kavuzun varlığıdır.
SON YORUMLAR